April 18, 2014

Bates Motel

„I’ve never wanted to hurt anyone.“ - Norman Bates

„I think people who are different, don’t know that they’re different
because they have nothing to compare it to.“ - Norman Bates

Bylo to jednoho chladného dubnového večera, kdy jedinou obdivuhodnou činností mladé šestnáctileté dívky bylo sledování seriálů. Její oči toužily po poznání něčeho dosud neviděného. Začala tedy se sledováním… Klídek, byl to jen vtip. (Pokud chceme dlouze polemizovat, obsah příběhu je pravdivý, ale jedná se o recenzi tudíž text shrnující hodnocení uměleckého díla nikoliv vypravování.)

Nebylo by špatné zmínit, co že to vůbec posuzuji. Čeká vás nepříliš obsáhlé hodnocení seriálu Bates Motel. Teď bych mohla okopírovat krátkou anotaci z nějaké nahodilé webové stránky.

Seriál je umělecké dílo takzvaný prequel, jehož děj předchází ze slavného filmu z roku 1960, který nese název Psycho (jde o filmovou adaptaci ze stejnojmenné knihy z roku 1959 od Roberta Blocha) a pochází z dílny Alfreda Hitchcocka - vynikající režisér a spisovatel, často přezývaný jako „mistr hororu“, patří mu čestné místo v nejvýznamnější filmové kinematografii.

Děj seriálu se tedy odehrává před událostmi, ke kterým došlo ve filmu a bude dokumentovat mládí sedmnáctiletého Normana Batese, jenž je ovládán jeho matkou Normou Bates, temperamentní, puritánskou vdovou, která mu zakazuje život daleko od ní. Norma se spolu s Normanem přestěhuje do přímořského městečka White Pine Bay, kde hledá nový život pro sebe a svého dospívajícího syna. Společně se seznamují s historií vlastního motelu s názvem Bates Motel a městečka. Příběh je zrozením jednoho z nejslavnějších psychopatů filmového plátna.

Vydechne a tajně doufá, že se jí podařilo přiblížit vám námět seriálu.

Bates Motel nám prezentuje zajímavé vyústění příběhu ústřední dvojice, Normy a Normana Batese. Hned po několika minutách pilotní epizody vás mile překvapí herecký ansábl, v parádním provedení s Verou Farmingou - přesně ten typ filmové postavy, kterou milujete a nenávidíte zároveň a Freddiem Highmorem, jenž se může pyšnit stejně vypočítavým úsměvem, jaký měl původní Norman. Ani přestože je seriál velmi přesvědčivě a zábavně režírován bohužel nedokáže zakrýt plochost scénáře a jeho poněkud umělé vytváření zápletek pro zápletky, to vás však od sledování neodradí.

Co mě osobně zaujalo nejvíce je Norman trpící už od dětství schizofrenií permanentně se držící za sukni své matky Normy, která je prezentována jako psychicky nestabilní hysterka chovající se ke svému synovi velmi autoritářsky (skoro jako otec v sukni). Ačkoliv vám chování některých postav přijde krajně nevysvětlitelné, na každou otázku se s přibývajícími epizodami objeví odpověď.

Velmi znepokojivý je fakt, že již od samého začátku víte, že nic nemůže skončit dobře. Proto je jakékoliv fandění hlavním postavám velmi ztíženo, což dělá ze seriálu lahůdku, protože každou epizodu čekáte, co se kde pokazí. Snažíte se pochopit, co z člověka dělá psychopata a přijít na to, kde nastala chyba. Jediné na co však postupem přicházíte je, že vás seriál neuvěřitelně pohltil jeho jednoduchostí a záhadností.

Bates Motel si neustále zachovává stejnou tvář. Nevybalí na vás všechny fakta najednou a neustále přichází s něčím pro vás nepoznaným. Za zmínku stojí i fakt, že hudbu si za téměř celé dvě série vůbec nevybavuju, což je velká lichotka, protože jsem po většinu času strhnutá příběhem. I přestože se zde objevují mnohá klišé, na rozdíl od novodobých seriálů jsou úplně zastíněny hereckými dovednostmi hlavních i vedlejších postav.

Vůbec nejzajímavější věcí na celém příběhu je zasazení do přítomnosti. Několik minut dočista věříte, že je seriál z dvacátého století, dokud neuvidíte Normana v BMW, jak v rukou drží iPhone 3.

O můj největší obdiv se za sedmnáct epizod postaral Dylan, okouzlující starší bratr Normana, který vám jako jediný dává smysl. Jeho život stojí za nic, ale na rozdíl od psychopatického Normana a věčně křičící Normy svým problémům čelí o něco lépe (ve volném čase občas zachrání nějaký ten osamělý zadek). Naučíte se milovat jeho důvtip a nepřežitý smysl pro humor. Navíc odhodlaně čekáte, kdy přijde ta scéna, kde si sundá tričko a dočkáte se jí až v druhé sérii. Znepokojující.

Mám-li shrnout seriál několika slovy.

Líbí se mi všechny vztahy mezi jednotlivými postavami (zejména vztah mezi Normou a Dylanem / Emmou a Gunnerem). Uchvátil mě vzhled Normy a její láska vůči oběma synům, i když to tak občas nevypadá. Doslova mě oslovilo téma seriálu a žádný výskyt nadpřirozena. Miluju jeho podivně starou atmosféru a záhadnost.

Seriál vás nutí se zamýšlet a přehodnocovat vaše úsudky, rozčiluje vás, ale i přesto si najde místo ve vašem srdci nebo alespoň žebříčku oblíbených seriálů.

Bylo to jednoho chladného dubnového večera, kdy jedinou obdivuhodnou činností mladé šestnáctileté dívky bylo sledování seriálů. Její oči toužily po poznání něčeho dosud neviděného. Začala tedy se sledováním seriálu Bates Motel, který jí nyní myšlenkami doprovází na každém kroku. Tímto článkem se snaží předat svojí novou závislost dál.

/ Byla to moje premiéra, co se týče skutečné recenze, u které jsem se snažila využít všechny mé myšlenky a pocity, takže mějte strpení se všemi nedostatky, jenž jako hodnocení nese. Popřípadě mi napište, co si myslíte a zda-li seriál zvažujete/sledujete./

5 comments:

  1. V prvom rade chcem poďakovať za tvoj komentár :). Hrozne ma potešil. Takže ďakujem :)). O tých známkach je veľká pravda čo si napísala pretože po tom čo som nad tým rozmýšľala tak som prišla na rovnaký názor. Poznám pár takých ľudí...

    Seriál vyzerá zaujímavo a rada by som si ho pozrela ale kým sa ja dokopem k niečomu tak na to aj zabudnem. Som raz taká :D. Recenzia je super len viac tých emócii a vlastného názoru ako opisovania deja. Je to len môj vlastný názor tak ma za to nebite. Ale na to že to je tvoja prvá recenzia je super :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cítim sa blbo keď ty si mi napísala kilometrový komentár a ja 6 riadkový :D

      Delete
  2. Mockrát bych ti chtěla poděkovat za nádherný komentář, udělala jsi mi neskutečnou radost. :-) Taky mi chyběly tvé články, komentáře, hrozně mě mrzelo, že jsem neměla žádný čas na četbu tvých úžasných článků.

    Tvé otázky jsou zodpovězeny v mém novém článku. :)

    A musím říct, že i skvěle píšeš recenzi. Na tento seriál jsi mě nalákala, určitě tento příběh musí být zajímavý v seriálové podobě. :)

    ReplyDelete
  3. Máš krásný blog, ta část napravo TFIOS :'33
    Zní to dobře, asi se začnu dívat. Můj oblbený seriál má mít novou serii až v říjnu, takže času habaděj.

    ReplyDelete
  4. Hah. Této recenzi něco vytknout? Ani náhodou!
    O tomto seriálu jsem nikdy neslyšela. Možná bych lhala, kdybych prohlásila, že tento seriál je pro mě to pravé. Co je ale bez pochyb jasné, tak že tento seriál určitě donutí lidi zamyslet se nad dějem a bude velmi poutavý. Když se nebudu mít na co dívat nebo co dělat, určitě se podívám alespoň na pár prvních dílů:)

    ReplyDelete